Röntgentutkimukset

Hampaiston ja leukojen röntgenkuvaus

Röntgenkuvia hampaistosta on hyvä ottaa säännöllisesti, yksilöllisen tarpeen mukaan. Niistä paljastuvat mm. välipinnoille ja paikkojen alle ilmaantuneet reiät sekä oireettomat tulehduspesäkkeet hampaan juurissa tai leukaluussa.

Erilaisia röntgenkuvia

Bitewing-kuviksi kutsutaan hampaistosta otettavia kuvia, joista nähdään hampaiden välipinnoille ja paikkojen alle tulleet reiät.

Juurihoitojen yhteydessä otetaan pieniä hammasfilmikuvia. Niistä nähdään mahdollinen tulehduspesäke juuren kärjen alueella sekä juuren pituus.

Koko leuan röntgenkuvaa kutsutaan ortopantomokuvaksi. Siitä nähdään hampaisto, leukaluun määrä, leukanivelet ja poskiontelot. Joskus leukaluussa oireettomana piilevä tulehduspesäke saadaan selville juuri tällaisella kuvalla.

Ortopantomokuva on tarpeen myös ennen viisaudenhampaiden poistoa ja implanttihoitoa. Implanttihoitojen yhteydessä otetaan usein myös leikekuvia leukaluusta. Näin saadaan selville luun määrä ja paksuus.

Digitaalinen kuvantaminen tehostaa

Hammastohtoreilla on käytössä digitaalinen kuvantamismenetelmä. Sen myötä kuvat saadaan siirrettyä suoraan tietokoneelle ja niitä päästään tarkastelemaan isolta näyttöruudulta. Mahdollisuus suurentaa kuvaa ja säädellä sen tummuusastetta auttaa tekemään tarkkoja havaintoja. Myös kuvien lähettäminen toiselle tietokoneelle onnistuu viiveettä.